(4 – 6 personer)
250 g tørrede, hvide bønner
1 spsk salt
4 løg
4 tomater
1 dl olivenolie
saften af ½ citron
salt, peber
2 spsk groft hakket persille
Sæt bønnerne i blød i rigeligt vand i 8-12 timer, bring dem langsomt i kog, skum og tilsæt salt. Lad dem koge ved svag varme til de er møre. Det kan variere betydeligt alt efter bønnernes alder og kvalitet fra 1-2 timer.
Løgene hakkes, tomaterne skrælles og skæres i små stykker. Løgene gyldnes i olivenolien, de udskårne tomater tilsættes, og hvis man kan lide hvidløg, tilsættes 3-4 pillede hvidløg. Salt og peber. Lad det koge sammen til en tyk sauce.
Vend de kogte, afløbne bønner i denne sauce, dryp med citronsaft og drys med hakket persille.
Denne salat kan spises både varm og kold
NB – Er der ikke væde nok ved tomaterne til at de kan danne en sauce, tilsætter man lidt vand