Det er vanskeligt at angive til nøjagtig hvor mange af de forskellige grønsager dette fyld rækker. Det passer ca. til 4 middelstore auberginer eller 10 små courgetter eller 12 tomater eller 6 peberfrugter. Vælg grønsagerne så regelmæssige i formen som muligt, så er de nemmere at farsere. Disse grønsager tilberedes med olivenolie og spises kolde. Man kan tilberede en blanding af de forskellige grønsager i samme fad.

Risfars:
500 g ris
1 dl olivenolie
4 store løg
1 stor tomat
50 g pinjekerner
50 g udblødte korender
1 tsk sukker, 2 tsk salt
evt. 1 tsk yeni bahar (tyrkisk krydderi fra specialforretning)
1 l vand
1 spsk hakket persille til at drysse med til sidst
1 spsk hakket dild til at drysse med til sidst

Til kogning:
1 spsk koncentreret tomat
4 spsk olivenolie
Ca. 2 ½ dl vand

Hak løgne fint, skræl tomaten og hak den med kniv. Kog løget gennemsigtigt i olien, uden at det tager farve, tilsæt ris, lad det stege under omrøring 5 min. Tilsæt vand og de øvrige ingredienser. Lad det koge under låg ved svag varme til alt vandet er opsuget. Det vil tage ca. 15-20 min. Tag gryden af varmen og lad farsen køle af, inden den kommes i grønsagerne.
Auberginer skrælles i striber, flækkes og kernerne hules ud med en ske. Auberginerne drysses med salt og står en halv time, hvorefter de tørres af og sættes i et ovnfast fad.
Courgetterne skal være små. De skrabes med en kniv og udhules ved, at man stikker en smal kniv ned i den ene ende af courgetten og drejer den rundt, så courgetten bliver hul. Forkoges 10 min.
Tomaterne skal være store og modne uden at være bløde. Et låg skæres af, de udhules med en teske. Det man tager ud af tomaterne kommes i en sigte og passeres ned i det vand, grønsagerne skal koges i. Drys tomaterne med salt og lad dem trække ca. 10 min.
Peberfrugterne skal være så firkantede og regelmæssige i formen som muligt. Skær et låg ved stilkenden, fjern frøene fra det indre af peberfrugterne og sæt dem i det ovnfaste fad
De grønsager, man har valgt, er nu anbragt i et ovnfast fad, de fyldes med risfyldet, courgetterne og auberginer lægges ned, tomater og peberfrugter lukkes med de låg, man har skåret af, de står op i fadet. Varm 4 spsk olie op i en gryde, rør koncentreret tomat ud i det og tilsæt vandet, lad det koge op. Hæld det ved grønsagerne, det skal stå ca. halvt op om dem, gør det ikke det, må man komme lidt mere vand i. Dæk fadet med låg eller folie og sæt det i en 200 gr. varm ovn til grønsagerne er helt møre, uden at de dog har mistet formen. Det vil tage ca. 1 time. Når grønsagerne kommer ud af ovnen, drysses de med hakket persille og dild, køles af i fadet og serveres kolde som forret.
NB – I stedet for vand og koncentreret tomat kan man bruge en god bouillon, man kan også komme en bouillonterning i tomatvandet, men det gør man ikke i Tyrkiet.

Luk menu