(4 – 6 personer)

2 dl olivenolie
500 g finthakkede løg
100 g ris
2 spsk hakket mynte eller persille
2 dl varmt vand
2 spsk pinjekerner
2 spsk udblødte korender
1 spsk salt
¼ tsk peber
50-60 vinblade eller 1 dåse (450 g) vinblade
saft af 1 citron

Sauter løgene uden at brune dem i det halve af olien. Når de er møre og klare, kommes den skyllede ris i, lad dem stege under omrøring i 5 min. Tilsæt vand, mynte eller persille, pinjekerner, udblødte korender, salt og peber. Læg låg på og lad det stå til vandet er opsuget ca. 5 min. Lad det køle af.
Bruges friske vinblade, skylles de i kold vand og blancheres i kogende saltvand i 3 min., hvorefter de hældes på sigte og overhældes med koldt vand, stilkene klippes af. Konserverede blade skylles forsigtigt i koldt vand.
Bladene lægges med den blanke side nedad på bordet. 1 tsk risfyld lægges på hvert blad, siderne af bladet foldes ind over fyldet, og det rulles ikke for fast sammen.
I bunden af en flad gryde lægges et par lag vinblade, derover lægges de farserede blade ved siden af hinanden, når et lag er lagt, dækkes det med vinblade og næste lag lægges over.
Hæld resten af olien over sammen med citronsaften og 1-2 dl varmt vand. Læg en tallerken over bladene som pres, og læg låg på gryden. Lad dem stå ved meget svag varme i 1 ½ time. Se efter at de ikke koger helt tørre undervejs, tilsæt evt. lidt mere vand. Lad de farserede blade stå i gryden til de er kølet af. Hæld væden fra, læg dem på et serveringsfad.
Sæt dem i køleskabet en times tid inden serveringen.
NB – disse blade kan holde sig i en lukket plastboks i køleskabet i flere dage.
Variation: Man kan bruge letkogte hvidkålsblade i stedet for vinblade, men i øvrige tilberede dem på samme måde.

Luk menu