(4 personer)
1 and på ca. 3 kg
1 dåse surkål (500 g)
1 dl hakket løg
3 spsk smør
1 dl tør vermouth
3 dl hønsebouillon (dåse)
1 tsk kommen
salt, peber
Læg surkålen i en sigte, spul den igennem med koldt vand. Lad den løbe af.
Kog det hakkede løg gennemsigtigt men ikke brunt i en gryde i smør. Tilsæt kålen, vermouth, bouillon, kommen, salt og peber. Lad det koge ved svag varme under hyppig omrøring i 2 timer. Lad kogningen forgå under låg.
Tag overflødigt fedt ud af anden, smelt det af og brug det til andre formål f.eks. som erstatning for spæk i leverpostej. Fyld anden med kålen, luk den med fjerkrænåle. Gnid anden udvendigt med salt og peber. Prik huller i skindet med en nål, så det fedt, der sidder lige under skindet, kan komme ud.
Læg anden med brystet nedad på risten over bradepanden eller et ildfast fad. Sæt den i en 225 gr. varm ovn. Lad den stege i 1½ time. Tag bradepanden ud, hæld fedtet fra og kog evt. bradepanden af med lidt bouillon. Vend anden, så den ligger med brystet opad, og sæt den tilbage i ovnen. Lad den stege til den er smukt brunet. Det tager ca. ½ – ¾ time. Tag anden ud, dæk den med folie, og lad den trække i 15 min. inden den skæres for. Skyen fra bradepanden serveres til retten, men ikke fedtet. Server ligeledes groft rugbrød til.