Grundfars til alle grønsagerne:
500 g hakket okse eller lam
50 g ris pilav (se opskrift)
1 skive franskbrød udblødt i vand
1 spsk koncentreret tomat
5 finthakkede løg
½ spsk salt
1 tsk peber
2 spsk hakket persille
1 tsk fennikel

Risene kogles som pilavris (se opskrift). De blandes med det hakkede kød. Løgene drysses med salt og bearbejdes med hænderne til de afgiver deres saft, skyl dem og kom dem i farsen sammen med de øvrige ingredienser. Ælt farsen godt, gerne i 20 min., eller ælt den på en køkkenmaskine.

Peberfrugter, farserede
Fars som ovenfor
6 grønne peberfrugter, så firkantede som muligt
3 tomater
1 spsk smør
Flæk peberfrugterne på langs, fjern frøstol og frø, anbring peberfrugterne i et smurt ovnfast fad, fyld dem med farsen. Skræl eller flå tomaterne, skær dem i skiver og læg dem oven på farsen. Hæld 2½ dl vand i fadet tillige med 1 spsk smør. Dæk fadet med folie eller låg og sæt det i en 200 gr. varm ovn 1 time.

Tomater, farserede
Fars som ovenfor +
1 spsk hakket mynte
1 spsk hakket dild
8 store, faste, modne tomater
Skær stilkenden af tomaterne. Udhul dem med en teske, drys dem med salt og lidt sukker og vend dem om, så de kan løbe af. Kom indholdet fra tomaterne i en sigte og pres saft og kød igennem. Bland det med 2 dl vand. Fyld tomaterne med farsen, læg den afskårne ende over og sæt tomaterne side om side i ovnfast fad eller gryde. Hæld tomatvandet ved, læg låg eller folie over. Sæt fadet midt i en 200 gr. varm ovn i 20 min. eller kog tomaterne i gryde ved svag varme i ca. 20 min.

Courgetter, farserede
Fars som ovenfor +
1 spsk hakket mynte
1 spsk hakket persille
8 små courgetter
1 stor tomat
1 stor tomat
20 g smør
Skrab courgetterne, skær enderne af. Udhul courgetterne med en smal, spids kniv, fyld dem med farsen, luk enderne med et stykke tomat. Læg courgetterne i bunden af en gryde. Tilsæt 2½ dl vand, 20 g smør og 1 tsk salt. Læg låg på og lad dem koge ved svag varme i ca. 40 min.
NB – Kan man kun få store courgetter, kan de halveres og derefter farseres.

Vinblade, farserede
Fars som ovenfor ÷ tomat +
1 spsk hakket dild
ca. 500 g vinblade, friske eller konserverede
1 spsk smør
Saften af 1 citron
Hvis man bruger friske vinblade, koges de i letsaltet vand tilsat citronsaft i 4 min. Konserverede blade skylles.
De største blade lægges i bunden af en sauterpande eller anden gryde med flad bund.
Bladene farseres som beskrevet under opskriften “farserede vinblade”. De lægges på bladbunden og kan anbringes i flere lag.
Tilsæt 2½ dl vand, 1 spsk smør og 2 spsk citronsaft. Læg en tallerken direkte på bladene – derover et låg – og lad dem koge ved svag varme i 35-40 min.
Disse vinblade smager meget fint med hollandaisesauce til.

Luk menu