(8 personer)
1 kalkun med indmad på ca. 3 kg
2 dl lange ris
Salt
1 gulerod
1 løg
1 stilk bladselleri
3 hele peberkorn
2 tsk salt
1 l vand
9 æbler (evt. Belle Boscop)
100 g smør
2 spsk pinjekerner
2 spsk korender
2 spsk hakket purløg
salt, peber
Overhæld risen med kogende vand, tilsæt lidt salt, lad det stå 15 min. Hæld risen på en sigte, skyl den igennem under den kolde hane. Lad risen dryppe af i sigten.
Skær halsen af kalkunen, læg den i en gryde med 1 l koldt vand, lad det koge op, skum og tilsæt udskårne grønsager, peberkorn og salt. Lad det koge til der er ca. 6 dl tilbage.
Hak hjerte, lever og kråse fra kalkunen meget fint.
Svits risen i 30 g af smørret, tilsæt pinjekerner, korender og den hakkede indmad, salt og peber samt 3 dl af kalkunfonden. Læg klæde og låg på gryden og lad risen koge ved svag varme 20 min. Tilsæt purløg.
Udstik blomst, kernehus og stilk af æblerne eller skær det ud med en smal kniv. Anbring 1 æble der hvor halsen har siddet. Fyld så meget ris i kalkunen, som den kan rumme, og sy den til. Gem resten af risen og varm den op med lidt kalkunfond og server den til retten.
Smør kalkunen over det hele med smeltet smør, drys den med salt og peber. Læg kalkunen i et ovnfast fad, hvor der også skal være plads til æblerne udenom. Dæk kalkunen med folie og sæt den nederst i en 225 gr. varm ovn. Tilsæt 1 dl af kalkunfonden.
Lad kalkunen stege 1 time. Tag den ud og anbring æblerne udenom den, tilsæt resten af fonden og sæt fadet tilbage i ovnen uden folie over og sæt varmen ned til 180 gr. Lad kalkunen stege under hyppig drypning i ca. 1½ time. Steger den tør, må der tilsættes mere fond eller anden suppe. Til sidst pensles brystet atter med smør og varmen i ovnen sættes op til 225 gr., lad den brune i ca. 15 min. Tag den ud og lad den trække 15 min. inden den skæres for.
Læg den udskårne kalkun midt ned ad et varmt serveringsfad, læg æblerne ved den ene side, risen ved den anden.
Kog det ovnfaste fad af med lidt suppe og server denne sky til retten.