(6 personer)
250 g tørrede, hvide bønner
1 tsk bagepulver
250 g røget bacon
4 store løg
1 dåse flåede tomater
4 gulerødder
4 stilke bladselleri eller 100 g knoldselleri i tern
2 fed hvidløg
500 g fintsnittet hvidkål
1 tsk tørret basilikum
3 l oksebouillon (evt. fra dåse)
50 g suppehorn
250 g fine ærter
2 spsk hakket persille
50 g reven parmesanost
Sæt de hvide bønner i blød i koldt vand, tilsat bagepulver. Lad dem stå i 10 timer. Lad dem koge ganske langsomt op i vandet, skum og lad bønnerne koge videre til de er næsten møre (det tager fra ¾ – 2 timer afhængig af bønnesort og kvalitet). Hæld dem på sigte. Skær bacon i ½ cm små tern. Rist dem i en tykbundet gryde. Når de har taget farve, ristes de snittede løg i baconfedtet. Når der er blevet gennemsigtigt, tilsættes tomaterne, de skivede gulerødder og bladselleri, hvidløg, basilikum og bouillon. Blancher den fintsnittede hvidkål i kogende saltvand i 2 min., hæld vandet ud og kom kålen i suppen. Læg låg på, og lad suppen simre ved svag varme 1 time. Tilsæt suppehornene, og lad dem koge 10 min., tilsæt de kogte bønner og ærterne, og lad det koge med i 5 min. Ved serveringen drysses suppen med hakket persille og reven parmesanost.
NB. Når vi kommer bagepulver i kogevandet til de hvide bønner skyldes det, at vores vand er for hårdt, der ville lægge sig et kalklag udenpå bønnerne, hvis man ikke blødgjorde vandet, og de kunne ikke blive møre. Bagepulveret ødelægger desværre nogle af bønnernes B-vitaminer, men det er der ikke rigtig noget at gøre ved.